Kültürel asimilasyon, bir kültürün başka bir kültürü kendi içinde eriterek yok etmesidir. Bu süreç, bazen açık ya da gizli bir şekilde uygulanan zora dayalı politikalarla gerçekleşebilir. Bu tür uygulamalara zorla kültürleme denir. Zorla kültürlemede, bir kültür diğerine baskın gelir ve onu çeşitli yollarla bastırmaya çalışır. Bu baskılar; isimlerin değiştirilmesi, ibadetlerin yasaklanması gibi uygulamalarla kendini gösterebilir.
Zorla kültürleme (trans kültürasyon), bireysel planda da görülebilir. Bazı ülkelerde azınlık grupların dillerinin ve kimliklerinin bastırılması, bu tür bir kültürleme sürecinin örnekleridir.
Bir toplumun, başka bir toplumun kültürünü sindirerek yok etmesi durumunda ise bu sürece özümseme (asimilasyon) adı verilir. Bu süreçte, bir kültür diğerini kendi içinde eritip yok eder. Örneğin, Amerika kıtasına göç eden Avrupalıların yerli kültürleri eritmesi veya Osmanlı döneminde bazı milletlerin kültürel olarak Osmanlı içinde erimesi, özümsemeye örnektir. Aynı şekilde, Kuzey Amerika yerlilerinin çoğunluğu da günümüzde Amerikan kültürü içinde özümlenmiş yani asimile olmuştur.
Kültürler, ancak özgürlükleri ve farklılıklarıyla birlikte yaşadıklarında sağlıklı bir toplum yapısı oluşabilir. Bir kültürün başka kültürler üzerindeki zorlayıcı etkisi kültürel çatışmalara yol açar. Bu çatışmalar hem ulusal düzeyde hem de uluslararası alanda ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kültürel farklılıklarla birlikte barış içinde yaşama, karşılıklı kültürel alışverişin temel alınması, çağdaş toplumlar için önemli bir politika olmalıdır.
İlk yorum yapan siz olun